Bacalao

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
de zoute vis onder water zetten
ontzouten 
de vis opzetten met aardappelblokjes
de vis koken 
uien fruiten en de prei bijvoegen
ui/prei fruiten 
alles in een ovenschaaltje, hierover komt nog kaas
ovenschaal 
Zo ziet het eruit op het bord
op het bord 

Bacalao is een bekend armelui's gerecht in Spanje en Portugal. Voor dit gerecht heb ik me dan ook laten inspireren door ervaringen in Portugal en recepten die op het internet te vinden zijn.

Ingrediƫnten

  • een pond bacalao
  • ui
  • knoflook
  • aardappelen
  • prei

Werkwijze

leg de vis drie dagen tevoren in water, dit moet elke dag een of tweemaal worden ververst. Zo raakt de vis het zout kwijt.
Leg de vis in een pan en voeg water bij zodat alles onder staat. Zet de pan op het vuur. Schil intussen aardappelen, snijd ze in blokjes van ong. 2x2 cm en voeg deze bij de vis. Breng het aan de kook en laat het zo'n 15 min. koken.
Intussen kunt u een ui grof snijden en deze in wat olie aanfruiten. Snijd intussen de prei, voeg die bij de ui en laat meefruiten. Intussen snijdt u een flinke teen knoflook en doet deze bij de ui/prei in de pan. Laat dit nog heel even fruiten en draai het vuur dan uit.

Laat de vis en de aardappels uitlekken. Leg de aardappelen in een ovenschaal, hierop de vis (eventueel eerst ontgraten). Verdeel hierover het ui/prei/knoflookmengsel. Een beetje peper erover kan geen kwaad, zout is niet nodig! Dan kaas erover raspen en alles even in de oven laten gratineren totdat de kaas is gesmolten.

variatie: Bij de ui/prei een paar tomaten laten meesmoren.

serveertips

Je kunt een stuk vis op een bord leggen en de andere zaken ernaast leggen. Zet er een groot glas koele witte wijn bij.

Persoonlijke instellingen