Barbeque

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
echte barbeque
bbq maaltijd

Met barbeque bedoelen wij meestal roosteren, we doen dit boven gloeiende houtskool. Bij roosteren wordt het vlees dus met directe warmte (de warmtestraling van de gloeiende kool) verhit. Roosteren doen we met relatief kleine stukjes vlees zoals spiesjes en worstjes.

Barbecueën is niet hetzelfde als roosteren. Bij barbecueën wordt het vlees met indirecte warmte verhit, net als in een oven. Het is een verwarming met hete lucht die ontstaat door verbranding van houtskool of hout. Hierdoor krijg je wat (rook)smaak in het vlees, dit vinden we lekker. Deze manier van vlees bereiden is geschikt voor grotere stukken vlees.

Ik heb daar in Tsjechie een mooi voorbeeld van gezien bij het Lipnomeer. Daar stond een zelfgemaakt apparaat met drie ovenruimtes die met elkaar in verbinding stonden.

  • In de eerste en onderste ruimte werd vuur gemaakt en boven dit vuur kon je roosteren.
  • In het tweede compartiment kon je ook vlees op een rooster leggen maar daar was dus geen vuur onder. Het was eigenlijk een oven die door het onderste deel verwarmd werd.
  • Het derde deel was een rookkast. Hierin is de temperatuur het laagst. Bij roken wordt het vlees langdurig op een lage temperatuur verhit, (denk aan 70 graden) waardoor het heel langzaam gaart en veel rooksmaak opneemt. Dit was traditioneel een manier van conserveren.

Een mooi voorbeeld van barbecueën is het bereiden van een groot stuk vlees bijvoorbeeld een rosbief. Als je deze boven de gloeiende kolen legt dan verbrandt de buitenkant terwijl het vlees van binnen nauwelijks warm wordt. Hier moet je dus een andere aanpak kiezen. We gaan dan voor een lagere temperatuur en een langere tijd.

Persoonlijke instellingen