Eend uit de oven

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
zo ziet hij eruit na een uurtje braden
halfgaar 
opdienen met zuurkool
serveertip 

Eend wordt veel gegeten in oost Europa bij feestelijke aangelegenheden. In Tsjechie staat het in veel restaurants op de kaart. Het gaat dan om tamme eend die zonder veel poespas in de oven wordt gebraden. Voor dit gerecht had ik een Duitse Eend gekocht in Duitsland natuurlijk. Ik heb hem gevuld omdat ie dan wat gelijkmatiger braadt. Je kunt verschillende soorten vulling kiezen maar iets met vruchten combineert altijd prima bij het eendenvet en de onvermijdelijke zuurkool die erbij wordt geserveerd. Zoals hier beschreven kun je er met 4 personen van eten.

Ingrediƫnten

  • 1 eend 1,5 kg
  • 2 appels, goudreinetten
  • 1 ui
  • 50 gram reepjes gerookt spek

Werkwijze

De vulling: Maak de ui schoon, snijd deze in grove stukken en fruit die even aan in wat boter. Voeg hier het spek bij en laat even meebakken. Schil de appels, snijd ze in stukken, verwijder klokhuis. Meng dit dan met het spek en de ui.
Droog de eend goed van binnen en buiten, strooi er zout en peper in en prop dan de buikholte vol met de vulling. Maak de opening dicht met een prikkertje of met naald en draad (ijzergaren)
Plaats de eend in een ondiepe ovenvaste schaal. Strooi er zout en peper overheen. Zet de schaal in de oven en stel de temperatuur in op 200 graden. Als er vulling over is dan plaats dit naast de eend in de schaal. Laat dit een uurtje braden. Intussen regelmatig met het vet bedruipen. Als hij aardig bruin wordt dan de temperatuur terug naar 160 graden en dan nog een anderhalf uur braden. Blijven bedruipen en ook een keer wat zout en peper erop doen.

serveertips

Opdienen met zuurkool zoals in Bohemen gebruikelijk is.

Persoonlijke instellingen