Erwtensoep

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken

Echte snert zoals oma hem maakte. Een maaltijdsoep die vaak geserveerd werd met flensjes. Ook roggebrood en spek past erbij. Begin een dag tevoren als je echt goede soep wil hebben.

knolselderij, platte rib, varkenshiel, winterpeen, spliterwten, uien en aardappelen.
ingrediënten 
Je hebt wel een heel flinke pan nodig
bouillon trekken 
Selderij in schijven snijden die je dan kan schillen
groente snijden 

Ingrediënten

Voor 10 liter soep

  • Varkenvlees met been zoals hiel en/of platte rib. Reken op 300 gram per liter
  • 2 uien
  • 1 kleine knolselderij of 1/2 grote
  • 2 flinke winterwortels
  • 1 prei
  • 2 grote aardappelen
  • spliterwten 125 gram per liter
  • rookworst
  • gerookt spek

Werkwijze

Ik begin 's middags. Dan zet ik het vlees op met water, zout en de uien. Bouillonblokje erbij mag uiteraard. Hier kunnen ook een paar zwartepeperkorrels bij, een flink stuk winterpeen en wat takjes selderij. Ik breng het aan de kook en zet het dan op een heel laag pitje zodat het tegen de kook aan blijft. Dit mag dan wel minstens een uurtje of zes trekken, als het bedtijd is dan draai ik pas het vuur uit. Intussen kun je een paar flinke aardappelen schillen en in blokjes gesneden erbij doen.
Voor het slapengaan spoel ik de spliterwten en zet die te weken in een ruim deel van de bouillon. Dit kun je zo laten staan tot de volgende dag en dan de soep verder afmaken.

De volgende dag vis ik eerst het vlees en de botten uit de soep. Nu voeg ik de geweekte spliterwten met bouillon weer bij de soep en zet ik deze op het vuur. Regelmatig roerend aan de kook brengen. Intussen kun je het vlees en de botten scheiden en beslissen wat er in de soep moet. De grote stukken vlees doorsnijden zodat er niet van die lange slierten in de soep komen. Het vlees kan dan weer bij de soep. Voor de smaak kun je er ook fijngesneden gerookt spek bij doen.

Als de soep een uurtje zachtjes gekookt heeft (regelmatig roeren) gaat hij binden en wordt het een dikke massa. Intussen heb ik de winterwortels en knolselderij in kleine blokjes gesneden en doe deze nu bij de soep. Je kunt er ook in kleine blokjes gesneden aardappelen bij doen. Nu nog 20 min. pruttelen en de soep is klaar. Als je prei gebruikt kan deze na 15 min. erbij. Ook de in plakjes gesneden rookworst kan er nu bij. Proeven en op smaak brengen met peper. Als je liever een soep hebt waarin geen afzonderlijke ingedienten meer zijn te herkennen dan moet je de wortels etc. tegelijk met de erwten in de soep doen.

serveertips

De soep opdienen in een diep bord. Strooi hier een beetje fijngeknipte selderij overheen of peterselie. Zet er een ouderwets flesje maggi bij en witte peper.

Persoonlijke instellingen