Friet

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
frieten snijden met de hand
het uitwateren van de frieten
voorgebakken frieten
het eindresultaat

De lekkerste frieten maak je zelf en krijg je als volgens dit recept te werk gaat. Het resultaat hangt natuurlijk mede af van de soort aardappelen je gebruikt en de nauwkeurigheid van de temperatuursregeling op je frietpan.
Bij het gebruik van een frietsnijder wordt teveel druk op de aardappel uitgeoefend waardoor cellen stukgedrukt worden. Bovendien krijg je dan teveel dunne snippers die verbranden in je frietvet. Daarom bij voorkeur friet snijden met de hand.

Ingredienten

grote aardappelen
zout

Werkwijze

Schil de aardappelen en snijd deze met de hand in frieten van ong 1 cm dik. Was ze goed en doe ze in een schaal met koud water en ruim zout. Laat ze daarin min een half uur staan. Warm het vet op tot ongeveer 170 graden. Spoel de frieten af en droog ze goed in een theedoek. Doe ze in het vet dat, als het goed is, maar net gaat bruisen. Als het vet heftig reageert staat de temperatuur te hoog! Bak de friet zo'n 5 minuten en haal ze dan uit de pan.

Doe dit liefst zodanig dat de friet tussen voor- en nabakken kan bekoelen. Bij het nabakken kan de temperatuur iets omhoog maar niet meer dan 10 graden nemen. Dan nabakken tussen de drie en vijf minuten. Als de friet mooi goudgeel (met een goudbruin puntje) is dan uit de pan halen, uitlekken, met wat zout bestrooien en opdienen.

serveertips

De frietjes in een schaal op tafel zetten, ze zijn zo op!

Persoonlijke instellingen