Frituren

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
gefrituurde stukjes wijting

Frituren is een smakelijke manier om eten klaar te maken. Je verpakt de ingredienten in een jasje en bakt ze in hete olie. Ideaal om buiten te doen op een zomeravond. Je hebt dan geen bakgeur in je huis en ook het verzadigingseffect door de vetgeur treedt niet op. Je kunt uiteenlopende ingredienten frituren en als zogenaamde "fritto misto" serveren, of een kleinere portie van bijv. garnalen als voorgerecht opdienen.

Verder staat of valt dit gerecht met de kwaliteit van de olie. Ververs de olie regelmatig. Na het frituren zorvuldig de ongerechtigdheden uit de olie vissen met bijvoorbeeld een theezeefje helpt ook. Deze deeltjes kunnen dan niet verbranden en zo je olie bederven.

Ingredienten

voor het beslag (tempura):
1 ei
meel
ijskoud water

Je kunt i.p.v. water ook melk of bier gebruiken en/of alleen de eierdooiers. Of 1/5 deel van de bloem vervangen door maizena. Bij de echte fritto misto gaan de dooiers erdoor en worden de eiwitten stijf geklopt en er later doorheen gespateld.

Te frituren ingredienten:
inktvisringetjes, sepiareepjes, grote gepelde garnalen, gekookte mosselen
stukjes vis zoals kabeljauw (kibbeling), wijting, heek,
stukjes groente. zoals brocoli, bloemkool, courgette, aubergine, zelfs bloemenschermen van de vlierstruik
Stukjes kip, kalfsvlees
Stukjes kaas, bijvoorbeeld brie of camembert

Werkwijze

Klop het ei los met wat melk, bier of water, voeg meel en kruidenzout toe en meng tot er een glad dikvloeibaar beslag ontstaat. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid meer meel en vloeistof toevoegen. Laat dit een halfuurtje staan.

Verwarm een frietpan met zonnebloemolie, de juiste temperatuur is rond 180 graden maar vaak is de aanduiding op de pan allesbehalve betrouwbaar. Je moet er wat ervaring mee zien te krijgen.

Meng de gewassen en goed gedroogde ingredienten met wat meel zodat alles bedekt is. Haal ze dan door het beslag en leg ze op een diep bord. Laat dan in de olie glijden. Alles moet met beslag bedekt zijn maar het is de kunst om te zorgen dat er zo weinig mogelijk afdruipend beslag in de olie komt. Als je eerst alles uitgebreid moet laten afdruipen dan zijn de eerste stukjes al gaar en dan zou je ze stuk voor stuk in volgorde weer uit het vet moeten halen. Het is dus zaak om snel te werken.

Als het vet op de juiste temperatuur is dan gaat het bruisen als je de ingredienten erin doet. Ze komen dan ook vrij snel bovendrijven. Eventueel keren en als ze mooi goudgeel zijn uit de pan halen.

Je kunt zo verschillende porties bakken en vlak voor het opdienen alles nog even nabakken om het warm op tafel te krijgen.


serveertips

Bij het opdienen schijfjes citroen serveren, een beetje citroensap over het gerecht geeft het een wat frissere smaak. Verder misstaat een knoflooksaus hier niet bij.

Tip: Van het overblijvende beslag kun je nog pannenkoeken bakken.
Persoonlijke instellingen