Gefrituurde heek

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
vis en friet
heerlijk met gebakken friet


Dit is een zeer smakelijke manier om vis te bereiden. Heerlijk op een zomeravond in de tuin met een glaasje witte wijn. Ideaal om buiten te bakken i.v.m. de frituurlucht in je huis.

Ingredienten

  • Heek, schelvis, kabeljauw, wijting, of andere niet vette vis.
  • meel
  • 1 ei
  • water, melk of bier
  • (kruiden)zout

Werkwijze

Klop een ei los met wat melk, bier of water, voeg meel en kruidenzout toe en meng tot er een glad dikvloeibaar beslag ontstaat. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid meer meel en/of vloeistof toevoegen. Laat dit een tijdje staan.

Maak de vissen schoon, fileer en snijd de fillets in flinke stukken. Was en droog deze goed.

Verwarm een frietpan met zonnebloemolie, de juiste temperatuur is rond 180 graden maar vaak is de aanduiding op de pan allesbehalve betrouwbaar. Je moet er wat ervaring mee zien te krijgen.

Vermeng de goed gedroogde stukken vis met wat meel zodat alles bedekt is. Haal ze dan door het beslag en leg ze op een diep bord. Laat dan in de olie glijden, zodanig dat er niet teveel beslag in het vet druppelt. Als het vet op de goede temperatuur is dan gaat het bruisen als je de vis erin doet. Ze komen dan ook vrij snel bovendrijven. Als ze mooi goudgeel zijn uit de pan halen.

Je kunt zo verschillende porties bakken en vlak voor het opdienen alles nog even nabakken om het warm op tafel te krijgen.


serveertips

Breng de vis op tafel met schijfjes citroen en eventueel knoflooksaus. Heerlijk met ouderwetse friet en mayonaise

Persoonlijke instellingen