Gefrituurde inktvisringetjes

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken


Dit is een heerlijk gerecht uit de spaanse keuken, calamares alla romana. Heerlijk op een zomeravond in de tuin met een glaasje witte wijn. Ideaal om buiten te bakken i.v.m. de frituurlucht in je huis.

Ingredienten

pijlinktvissen
meel
1 ei water, melk of bier
kruidenzout>

Werkwijze

Maak de inktvissen leeg en haal de doorzichtige schelp uit de rug. Verwijder het vel en snijd in ringetjes van zo'n 5 mm dik. Zet apart in koud water.

Klop een ei los met wat melk, bier of water, voeg meel en kruidenzout toe en meng tot er een glad dikvloeibaar beslag ontstaat. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid meer meel en vloeistof toevoegen. Laat dit een tijdje staan.

Verwarm een frietpan met zonnebloemolie, de juiste temperatuur is rond 180 graden maar vaak is de aanduiding op de pan allesbehalve betrouwbaar. Je moet er wat ervaring mee zien te krijgen.

Laat de inktvisringetjes uitlekken, droog ze goed af en vermeng ze dan met wat meel zodat alles bedekt is. Haal ze dan door het beslag en leg ze op een diep bord. Laat dan in de olie glijden, zodanig dat er niet teveel beslag in het vet druppelt. Als het vet op de goede temperatuur is dan gaat het bruisen als je de ringetjes erin doet. Ze komen dan ook vrij snel bovendrijven. Als ze mooi goudgeel zijn uit de pan halen.

Je kunt zo verschillende porties bakken en vlak voor het opdienen alles nog even nabakken om het warm op tafel te krijgen.


serveertips

Breng de ringetjes op tafel met schijfjes citroen en eventueel knoflooksaus.

Persoonlijke instellingen