Gerookte zeebaars

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
de rookoven is in bedrijf
rookoven in bedrijf 
de vis koken 
ui/prei fruiten 
ovenschaal 
op het bord 

Gerookte zeebaars is een onvoorstelbaar lekker visgerecht. Door de vis te pekelen met zout en suiker krijgt het vlees een speciale mollige structuur. Vervolgens door het roken een heel delicate smaak. Je hebt wel een rookoven nodig....

Ingrediƫnten

  • een zeebaars per persoon
  • zout
  • suiker

Werkwijze

Haal de schubben van de vissen met de botte kant van een mesje, Snij de buik open en haal de ingewanden eruit. Schoonspoelen en afdrogen. leg de vissen in een schaal en bestrooi rijkelijk met zout en suiker, ook in de buikholte. Laat dit 1,5 tot 2 uur zo staan.
Spoel nu de vissen af en maak ze goed droog. Haal een ijzerdraadje door de kieuwen en maak hiervan een lus waaraan de vissen kunnen worden opgehangen.

Intussen heeft u de rookoven opgestookt. De vissen kunnen nu in de rookoven worden gehangen, ze moeten nu zo'n 2,5 tot 3 uur koudroken, dwz dat de temperatuur in de oven niet boven de 70 graden C. mag uitkomen.

Als de vissen goed zijn dan kop eraf snijden en met een scherp mesje langs de rug en buik snijden zodat de huid aan een zijde eraf gehaald kan worden. U kunt de vis in een tot 70 gr. C. verwarmde oven zetten om te zorgen dat hij niet afkoelt terwijl u de andere vissen behandelt. De bedoeling is dat ze warm op tafel komen.

serveertips

Je kunt een vis op een bord leggen met de ontvelde kant naar boven. Leg hierbij een paar "gerimpelde aardappeltjes" en wat witlofsalade. Zet er een groot glas koele witte wijn bij.

Persoonlijke instellingen