Kerststol broodpudding

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
vers uit de vorm


De kans is groot dat je na de kerst nog een kerststol overgehouden hebt. Geen nood want je kunt er een heerlijke broodpudding van maken. Die kun je dan met driekoningen op tafel zetten met drie bruine bonen erin verstopt. De Engelsen doen er sixpences in maar daar breek je de tanden op...

Ingredienten

  • 1 kerststol
  • 3 eieren
  • pakweg 200ml melk
  • een blikje gecondenseerde melk
  • kaneel
  • een theelepeltje zout

Werkwijze

Snijd het brood in plakken en deze in stukken van ongeveer 2x2x2cm. Eventuele spijsvulling haalt u eruit. Niet weggooien want hiervan is met bladerdeeg ook nog wel wat van te maken. Doe het brood in een vorm, ik heb hier een siliconen tulbandvorm gebruikt.

Meng de eieren en vloeistoffen, heb je geen gecondenseerde melk dan kun je koffiemelk gebruiken of nog 200ml extra melk, eventueel zoeten met 75 gram suiker. Alles goed mengen en dan over het brood schenken zodat het bijna onder staat.
Laat dit een halfuurtje intrekken en druk dan voorzichtig het brood een beetje aan zodat het niveau van brood en vloeistof even hoog is.

Zet de vorm een uurtje in een voorverwarmde oven (180 gaden), kijk of het mooi bruin is gebakken, anders nog iets langer. Goed laten afkoelen en dan pas uit de vorm halen.

serveertips

Bestrooi de pudding met poedersuiker. Je kunt hem serveren met bijvoorbeeld een bolletje ijs als nagerecht. Of een plakje bij de koffie. Let op, hij is behoorlijk machtig.

Persoonlijke instellingen