Kip uit de oven

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
zo gaat het de oven in
ovengereed 
zo ziet het eruit als het klaar is
klaar 

Dit is een gemakkelijk te maken gerecht met kip. Je hebt dan het vlees, de aardappelen en groente tegelijk op tafel. Zoals hier beschreven is het voldoende voor 4 personen.

Ingrediƫnten

  • 1 kip
  • aardappelen
  • een stuk prei
  • grof zeezout en peper
  • 1 teen knoflook
  • rozemarijn, thym, munt, lavendel of salie

Werkwijze

Snijd de kip in twee helften en verwijder het laatste deel van de vleugel. Draai flink aan de vleugel zodat het gewricht stuk gaat en de kip zo plat mogelijk gelegd kan worden. Zout en peper de velzijde en leg de kip op de velzijde in een ovenschaal. Schik hieromheen de geschilde en in stukken gesneden aardappelen, (zie ook bij rozemarijn aardappelen) en de in stukken gesneden prei.
Schenk olijfolie over de aardappelen en meng e.e.a. zodat de aardappelen zoveel mogelijk met olie zijn bedekt. De binnenkant van de kip zouten en peperen, kruiden en de fijngehakte knoflook erop verdelen. Rozemarijn en zeezout ook over de aardappelen doen. Zet de schaal nu in de oven en stel de temperatuur in op 200 graden. Laat dit een half uur braden.
Dan de kip uit de schaal halen, de aardappelen flink in het vet omroeren en dan de kip met de velzijde boven terugleggen. Nu alles nog een half uur op 200 graden braden (of eventueel nog iets langer), het gerecht is klaar als de kip lekker bruin is.

serveertips

Deze schaal kun je zo op tafel zetten.

Persoonlijke instellingen