Koolsalade

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken

In oost Europa is het eten van witte kool heel gewoon. Bij ons beperkt het zich vaak tot gebruik in de roerbakschotel. Kool is echter heel gezond en mag daarom eigenlijk niet in het menu ontbreken. Dit recept is voor een salade van wittekool en wortel. De rauwe kool wordt zodanig behandeld dat hij malser wordt en daardoor plezieriger om te eten.

voorbereidingen
kool snijden 
behandeld met suiker en zout
gesneden kool 
een wortel er door geraspt
met wortel 
drooggedrukt in een doek
drooggedrukt 
klaar om te serveren
Amerikaanse stijl 

Inhoud

Ingrediënten

  • een witte kool
  • suiker
  • een paar wortels
  • zout

Werkwijze

Snijd de kool in dunne sliertjes. Ik doe dit gewoon met een mes, ik snijd eerst de kool in 4 stukken. Deze stukken zijn vervolgens gemakkelijk te snijden. De sliertjes bij voorkeur niet langer dan 4cm snijden.
Als dit werkje gedaan is dan doe je de kool in een schaal en strooi hier een paar eetlepels suiker overheen en een lepel zout. Nu werk je dit flink door elkaar door de kool te kneden en te knijpen totdat je merkt dat hij wat vocht begint los te laten.
Nu kun je de wortel(s) raspen en erbij doen. Dit maakt de kleur van de salade wat interessanter. Zet ze schaal op een koele plaats en laat dit een nacht staan. Door de suiker en zout worden de harde cellen in de kool stukgemaakt zodat hij aangenamer om te eten wordt. Werk het af en toe even door.

Vervolgens spoelen we de kool een paar maal goed af en laten hem even in koud water staan. Dan afgieten en in een theedoek goed droogmaken. Je hoeft er niet zachtzinnig mee te doen dus je kunt de kool in de doek droogdrukken of knijpen.
Als de kool droog is dan kun je de salade verder op verschillende manieren afmaken. Je kunt er altijd wat kummelzaad doorheen doen.

Amerikaanse stijl

Werk wat mayonaise door de kool en in principe is het gerecht dan klaar. Je kunt er mee variëren door er wat fijngesneden appel en/of rozijnen doorheen te doen.

Griekse stijl

De kool wordt met citroensap en olijfolie aangemaakt. Doe er eens een olijfje doorheen voor variatie.

serveertips

Schik de groente mooi op een schaal en garneer met bijvoorbeeld schijfjes tomaat en/of komkommer.

Persoonlijke instellingen