Kroketten

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
gepaneerd
uit de frituur

Kroketjes, daar smullen we allemaal van. Een echte Hollandse snack die door iedereen wordt gewaardeerd. En... helemaal niet moeilijk te maken. De basis is een dikke roux gemaakt met bouillon en vlees erdoor gemengd. Wat voor soort vlees kunt u zelf bepalen, het moet wel vlees zijn dat na het koken een volle bouillon geeft.

Inhoud

Ingrediënten voor de bouillon

1 flinke stuks soepvlees, ossenstaart, schenkel, kalfsvlees met been.
een paar kruidnagels
enkele zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje
1 ui

Ingrediënten voor de roux voor 8 kroketten

100 gram boter
100 gram bloem
peper/zout/foelie/nootmuskaat

Werkwijze

Zet het vlees op in zout water met de kruiden en laat dit minimaal tegen de kook aan 3 uur trekken. Vis dan het vlees eruit. We gaan nu een roux maken. Smelt 100 gram boter in een pan, niet laten bruinen. Voeg hierbij dan 100 gram bloem, roer goed door. Je hebt nu een papje wat je enkele minuten moet laten pruttelen. Voeg nu al roerend beetje voor beetje bouillon toe totdat je een hele dikke saus hebt. Roer hier het fijngesneden vlees doorheen met eventueel wat gebakken uisnippers. Proef en corrigeer de smaak met de kruiden naar smaak. Laat afkoelen in de koelkast.

Na het afkoelen is de saus zo dik dat hij tot kroketten kan worden verwerkt. Vorm je met de handen worstjes en die haal je achtereenvolgens door bloem, geklutst ei en paneermeel. Let erop dat ook de kopse kanten goed zijn gepaneerd. Een goede korst zorgt ervoor dat ze niet gaan lekken in de frituur. Zet ze nog een halfuurtje in de koelkast alvorens ze te bakken.

Het frituren kun je heel goed doen in zonnenbloemolie. Verwarm dit totdat er damp afkomt (zei oma altijd) oftewel 180 graden en laat de kroketten er voorzichtig inglijden. Niet teveel tegelijk anders koelt het vet teveel af en bakken ze aan elkaar. Ze moeten de ruimte hebben in het vet. Als ze mooi bruin zijn na ong. 4 a 5 min dan eruit vissen.

variaties

Je kunt ook wat gebakken en kleingesneden paddenstoelen toevoegen. Je kunt van de roux ook balletjes maken. Je krijgt dan bitterballen.

serveertips

Na het frituren op een schaal presenteren met mayonaise en mosterd.

Persoonlijke instellingen