Mousaka

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
aubergine voorbewerken
aubergine drogen
zo komt hij uit de oven

Een bekend gerecht uit de Griekse keuken waarvan verschillende variaties bestaan. Aubergines zijn er altijd een onderdeel van en gehakt vlees. Je kunt hiervoor half-om-half gehakt gebruiken, rundergehakt, het lekkerst vind ik lamsgehakt.

Ingrediƫnten

  • 1 of meerdere mousaka's afhankelijk van de grootte
  • een paar aardappelen
  • een pondje lamsgehakt
  • een flinke ui
  • eventueel champignons en of rode paprika
  • 1 ei, gesplitst
  • melk
  • kruidenzout

Werkwijze

We snijden eerst de aubergines in schijven en bestrooien deze met zout. Deze kun je op elkaar leggen en een tijdje wegzetten. Hierdoor worden bepaalde stoffen verwijderd. We kunnen nu de aardappels schillen en deze koken totdat ze halfgaar zijn. Intussen snipperen we een flinke ui en bakken deze een beetje bruin. Dan doen we het gehakt erbij en bakken dit rul. Wat zout en zwarte peper toevoegen. Hierbij kun je ook wat in plakjes geneden champignons doen en/of gesneden rode paprika. Kruiden naar smaak, gebruikelijk is munt maar thijm en/of oregano kan ook.

Een belangrijk onderdeel is de bechamelsaus. We doen een flinke klont boter in een pannetje en strooien daar net zoveel meel bij dat de massa nog net vloeibaar is. Dit laten we een beetje pruttelen en dan van het gas halen. Als het enigsins bekoeld is wat melk en het eigeel toevoegen. Goed roeren totdat een dikvloeibare massa ontstaat. Door de verhitting in de oven moet hij verder afbinden.

De schijven aubergine goed afspoelen en droogdeppen. Bestrooien met witte peper en in de koekenpan met wat olijfolie lichtbruin bakken aan beide zijden. Daarna de aardappelen in schijven snijden en deze dakpansgewijze in een ovenschaal leggen. Hierop strooien we wat kaas en gieten en een beetje bechamel overheen. Hierop wordt nu het vlees vespreid. Hierover weer wat kaas en bechamel. Vervolgens komen de aubergineschijven en bovenop.

Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door de overgebleven bechamel. Dit mengsel over de mousaka gieten en deze kan nu in de oven. Op 180 graden een uurtje bakken dan is hij goed.

serveertips

Als de mousaka goed gebakken is zouden er een soort taartpunten van te snijden moeten zijn. De schaal op tafel zetten en dan verdelen over de borden.

Persoonlijke instellingen