Pizza

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
bodem met tomatensaus
mozarella en champignons
kaas erover
zo komt hij uit de oven
de pizza oven

Een overbekend gerecht uit de Italiaanse keuken waarvan behoorlijk wat variaties bestaan. Hier gaan we het hebben over de echte italiaanse pizz's die altijd dun belegd zijn in tegenstelling tot de Amerikaanse tegenhangers. Dit recept is van een zeer envoudige pizza, de pizza fungi. De basis van vrijwel elke pizza is een bodem van brooddeeg, hierop een tomatensaus en mozarella.

Inhoud

de bodem

Het is van belang om een goed meel te gebruiken met veel eiwitten en gluten. Ik koop het meel bij een Turkse winkel of bij de molen. De onderstaande hoeveelheid is voor twee pizza's

  • 300 gram meel
  • een afgestreken theelepel zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • een theelepel suiker
  • 170 ml lauwwarm water
  • 2 a 3 el olijfolie

Los de suiker op in het water. Doe het meel in een kom, maak hierin in het midden een kuiltje en doe daar de gist in. Roer met wat water totdat het kuiltje vol staat met een papje. Dit kun je 10 min zo laten staan, de gist kan zich in deze tijd flink vermenigvuldigen.
Nu maak je van de ingredienten een stevig goed doorkneed deeg (minstens 10 min kneden). Vorm hiervan een bal, leg deze op een warme plaats onder een theedoek en laat 2 uur rijzen. Ik maak meestal gebruik van de deegfunctie van mijn broodmachine.

de tomatensaus

De tomatensaus kun je kant en klaar kopen in een pot maar dit is lang niet altijd het lekkerst. Met een pakje gezeefde tomaten kun je alle kanten uit. Je kunt hier bijvoorbeeld wat gebakken ui doorheen doen en gehakte knoflook. En kruiden naar smaak, hierbij denken aan basilicum, thijm, oregano.

Werkwijze

Voor het beleg hebben we minimaal nodig:

  • tomatensaus
  • een bolletje mozarella
  • een stuk of 10 champignons
  • geraspte kaas

Nu het deeg staat te rijzen kunnen we de mozarella in plakjes snijden, deze laten we goed uitlekken en afdrogen met keukenpapier. De champignons in plakjes snijden en deze met wat olijfolie besprenkelen.

Als het deeg klaar is dan kneden we het nog eens goed dooreen en snijden het in twee gelijke delen. Bestuif het aanrecht met bloem en vorm van een deel deeg een mooie ronde platte schijf. Dit kun je op verschillende manieren doen, uitrollen of met de handen. Controleer dat de schijf nergens aan plakt, maw dat hij aan de onderkant met bloem is bedekt. Ik doe dit op een ronde stalen bakplaat en let erop dat de bodem hieroverheen kan schuiven als ik met de plaat schud. Bestrijk de schijf nu met een dunne laag tomatensaus (dit gaat prima met de bolle kamt van een lepel) en leg hierop de mozarella. leg in de lege ruimtes de stukjes champignon. Nu kun je er nog peper en oregano over strooien en wat geraspte kaas.

bakken

Een pizza wordt traditioneel in een zeer hete oven van wel 400 graden gebakken. Onze gewone ovens zijn daarvoor dus eigenlijk niet geschikt want deze komen vaak niet verder dan 250 graden. Ik gebruik een speciaal pizzaoventje dat wel een hoge temperatuur kan bereiken. In 7 minuten bak je hierin een pizza. De pizza schuif ik van de bakplaat eenvoudig op de ovensteen.

variaties

Deze eenvoudige pizza is heel gemakkelijk te varieren. Leg eens een paar reepjes ansjovis over de pizza en wat in schijfjes gesneden zwarte olijven. Ham, salami, tonijn, artisjokharten, paprika, wat je maar lekker vindt kan je erop doen. Hou het bescheiden, denk aan het spreekwoord "niet het vele is goed maar het goede is veel".

serveertips

Als de pizza goed gebakken is kun je er een soort taartpunten van snijden. Dit kan aan tafel gebeuren met een speciale pizzasnijder.

Persoonlijke instellingen