Preischotel

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken
aardappel bodem
prei / bechamel
voor het bakken
zo komt hij uit de oven

Een simpel maar zeer smakelijk overgerecht van aardappelen en prei. Veel ovengerechten bestaan uit aardappelen of pasta met groenten en/of vlees. Dit wordt vaak met een bechamel overgoten en dan in de oven geplaatst. In dit geval maken we de bechamel zonder veel toevoeging van warmte zodat het afbinden plaatsvindt tijdens het bakproces in de oven. Zo krijgen we een compacte taart die in mooie stukken is te verdelen.

Ingrediƫnten

  • 3 grote aardappelen
  • 2 preien
  • geraspte kaas
  • melk
  • roomboter
  • een teen knoflook
  • zout peper en nootmuskaat

Werkwijze

We zetten een pan met zout water op het vuuur. Intussen schillen we de aardappelen en snijden deze in dunne schijven van ongeveer 4mm dik. Als het water kookt gaan de aardappelschijven er in, deze koken we ongeveer 8 min en dan afgieten in een zeef.

De prei snijden we in schijven. Spoel eventueel zand weg en doe de prei met wat boter in een wok. Even roerbakken totdat de prei zacht is. Op het laatst voegen we de gehakte teen knoflook toe en wat nootmuskaat, witte peper en zout.

Nu gaan we de bechamel maken. Smelt een flinke klont boter in de pan en doe hier zoveel mogelijk bloem bij als door de boter kan worden opgenomen. De bedoeling is dat het nog een klein beetje vloeibaar blijft. Na een paar minuten pruttelen draaien we de warmtebron uit. Na een beetje bekoelen voegen we wat koude melk toe en roeren dit er goed doorheen, De saus gaat in de eerste instantie binden maar na toevoeging van meer koude melk stopt dit proces. Voeg zoveel melk toe dat je een tamelijk dunne bechamel krijgt. We doen nu de prei erbij en roeren dit goed door elkaar.

We vetten een ovenschaal in met wat boter, hierin leggen we dakpansgewijze de aardappelen. Bestrooi met wat kaas. Hierover verspreiden we het prei/bechamelmengsel. Hierover komt nog een laag geraspte kaas en eventueel nog wat nootmuskaat. Plaats de schotel 40 min in een oven van 200 graden, zie erop toe dat hij niet te donker kleurt.

serveertips

Als de preischotel goed gebakken is zouden er een soort taartpunten van te snijden moeten zijn. De schaal op tafel zetten en dan punten eraf snijden en verdelen over de borden. Smaakt heerlijk bij een gebakken visje.

Persoonlijke instellingen