Ragout

Uit Culinair

Ga naar: navigatie, zoeken

Ragout bestaat traditioneel uit stukjes (resten) kleingesneden vlees, gevogelte of vis in een vrij dikke saus.

De saus lijkt op bechamel en wordt gemaakt van boter en bloem. Neem bijv. 100 gram boter, laat deze smelten en voeg 100 gr. bloem toe zonder dat de massa klonterig wordt. Als het papje vrij dun is dan nog wat meer bloem toevoegen. De massa al roerend kort laten sudderen zodat de klonten weg zijn en een gladde pasta ontstaat. Je kunt het ook zolang laten pruttelen totdat het kleur begint te krijgen. Vervolgens wordt bouillon of toegevoegd om de saus op de gewenste dikte te krijgen. Daarna voegt men stukjes vlees toe en andere vulling.

Deze werkwijze kun je ook omkeren. Als het gaat om stukjes vers vlees die maar een korte baktijd nodig hebben. Deze kun je rijkelijk met bloem bestrooien en dan aanbakken, na enige tijd wordt dan de vloeistof toegevoegd die de saus dan bindt. De ragout wordt vaak nog lekkerder gemaakt door toevoegen van uien, champignons of andere paddenstoelen.

algemene werkwijze

Neem gelijke hoeveelheden boter (of ander vet) en bloem. Bijvoorbeeld 100gram boter en 100 gram bloem. De boter smelten en dan de bloem erbij, roeren en even doorpruttelen. Je hebt nu een dikke pasta waarvan je met bouillon een saus kunt maken. Dan de vulling erin.

Je kunt ook eerst een fijngesneden uitje of sjalotje in het vet bakken en dan pas de bloem erbij doen.

RECEPTEN

Persoonlijke instellingen